הרמוניה בצבע הפקולטה למדעי הצבע – חלק ב

הרמוניה בצבע – הפקולטה למדעי הצבע חלק ב'

אחת הדילמות הגדולות בתחילת כל פרוייקט היא בחירת הצבעים שנשתמש בהם ושילובם אחד עם השני. במאמר הקודם למדנו איך להשפיע על רגשות באמצעות שימוש בצבע. לאחר שבחרנו את הצבע ה"ראשי" שאיתו נעבוד. נצטרך להתאים את שאר צבעי הפרוייקט על מנת שיתאימו אחד לשני ויצרו הרמוניה.

הרמוניה היא דרכו של הטבע לומר לנו ששתי דברים או יותר מסתדרים בניהם בצורה הגיונית. הרמוניה בצבע מייצגת איזון בין צבעים שונים. שילוב נכון בין צבעים ויצירת הרמוניה בניהם תהיה נעימה יותר לעין ותקל על המוח שלנו להבין ולסדר את האינפורמציה.

בשביל להתאים את הצבעים נשתמש במעגל הצבעים.
מעגל הצבעים מראה לנו איך הצבעים קשורים אחד לשני ומאפשר להגיע להרמוניה בין הצבעים.

קיימים 6 סוגים קלסיים של הרמוניה בצבעים, אשר האפקטיביות שלהם הוכחה במשך השנים. במאמר זה נציג את סוגי ההרמוניות ואת אופן השימוש.

מונוכרום: הרמוניה זו נוצרת באמצעות שימוש בגוונים שונים ובהירים של אותו הצבע. היא הפשוטה ביותר לביצוע, מכיוון שמגוון הצבעים הוא צר. הצבע בהרמוניה זו מדגיש את הצורה.


 

צבעים משלימים: הרמוניה זו מורכבת משני צבעים הממוקמים זה מול זה על גלגל הצבעים למשל, אדום וירוק. הניגודיות הגבוהה בין הצבעים עוזרת ליצור מראה תוסס במיוחד.
לא מומלץ להשתשמש בצבעים משלימים בעיצוב כולו אלא רק על מנת להבליט דבר מסויים בעיצוב.
לא מומלץ לשימוש בטקסט.


 

הרמוניה אנלוגית: מושגת באמצעות שימוש בצבע אחד, שאליו נוספים אחד, שניים או שלושה צבעים הקרובים אליו בגלגל הצבעים. הרמוניה זו בדרך כלל משמשת לעיצובים רגועים ונוחים.
הצבע הראשון שנבחר יהיה הצבע הדומיננטי, שאר הצבעים שנבחר יתמכו בצבע הדומיננטי.


 

משולשת: הרמוניה זו נוצרת על ידי תחימת מעגל הצבעים במשולש שווה שוקיים. צבעים אלו נוטים להיות תוססים גם כשמשתמשים בגוונים חיוורים. יש להקפיד כי הצבעים מאוזנים היטב-יש לבחור צבע דומיננטי ולהשתמש בשתי הצבעים האחרים כתמיכה בצבע הדומיננטי


פיצול משלים: בהרמוניה זו נבחר את שני הצבעים משני צידיו של הצבע המשלים. מה שמאפשר מגוון יפה של צבעים ללא חריגה מההרמוניה הבסיסית בין צבע המפתח והצבע המשלים.
פיצול משלים היא בחירה טובה עבור כל עיצוב. כמעט לא ניתן לעשות בלאגן ותמיד נראה טוב.


מרובעת: הרמוניה זו מאוד דומה להרמוניה משולשת (נתחום ריבוע במעגל הצבעים). שימוש בשיטה זו מקביל לשימוש בשני סטים של צבעים משלימים באותו עיצוב. מומלץ לשימוש כשיש מספר גדול של אלמנטים, כשכל אלמנט צריך לקבל התייחסות שווה.


חברת ADOBE פתחה אתר המיועד לבחירת הצבעים – כלי מצויין שעוזר להגיע להרמוניה בצבע: www.kuler.adobe.com
כך, ע"י שימוש נכון בצבעים המתאימים אפשר ליצור קומפוזיציה נכונה שתעורר אסוציאציות מתאימות למתבונן בה.

מאמרים נוספים